Boekweit als ontbijt?

Iedereen kent de havermoutjes als ontbijt wel. Ik wilde eens een alternatief proberen voor havermout en zo kwam ik al snel bij boekweit terecht. Het is geen graan, maar een zaad. Afkomstig van de Duizendknoopfamilie. Het heeft een noot-achtige smaak en ik vind het persoonlijk heel lekker. Daarnaast heeft boekweit een scala aan gezondheidsvoordelen.

 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van boekweit?

  • Boekweit is glutenvrij
  • Het heeft een veel lagere glycemische lading dan andere granen zoals tarwe, waardoor je bloedsuikerspiegel meer stabiel blijft.
  • Bevat geen fytinezuur in tegenstelling tot veel andere granen.
  • Daardoor worden de mineralen mangaan en selenium goed opgenomen ( fytinezuur remt de opname)
  • Rijk aan basische mineralen magnesium en kalium. Daarom heeft boekweit een veel minder verzurende uitwerking dan bij voorbeeld tarwe of spelt.
  • Boekweit bevat veel eiwitten, waaronder het essentieel aminozuur Lysine (vaak tekort bij vegetariërs).
  • Bevat ook relatief veel van het aminozuur glutamine. Dit is belangrijk voor opbouw van ons darmslijmvlies, de aanmaak gluthation ( antioxidant) en neurotransmitter GABA (zorgt voor rust/ontspanning).
  • Bevat ook bio-flavonoïdes zoals rutine, quercetine. (bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen)

Hoe maak je boekweit ontbijtpap?

Voor 2 porties heb ik gebruikt:

  • 80 gram boekweit korrels ( verkrijgbaar bij bio winkel)
  • Plantaardige melk zoals amandel-, haver- of kokosmelk)
  • 1 banaan
  • 1 el lijnzaad
  • Flinke snuf kaneel
  • Toppings naar keuze: bijv. zaden, noten (ongebrand en ongezouten), chiazaad, gedroogde abrikozen, goji bessen, rozijntjes, etc.

Bereiding boekweit ontbijt pap

  1. Doe de boekweit korrels in een afsluitbaar bakje of wekpot en doe de plantaardige melk over. Hoeveelheid meet ik niet af, maar de boekweikorrels moeten onder de melk staan.
  2. Voeg wat kaneel toe en de eetlepel lijnzaad toe. Dek goed af en laat een nacht in de koelkast staan.
  3. De volgende ochtend: haal het bakje uit de koelkast. Giet alles over in je keukenmachine of blender, voeg de banaan toe en mix tot een smeuïg geheel. Geen keukenmachine? Staafmixer kan ook.
  4. Giet alles in een klein glaasje of bakje en maak het af met toppings naar keuze en een klein beetje kaneel.

Eet smakelijk! Laat je me weten wat je er van vindt? Leuk!