Waarom een smoothiebowl met groenten?

 

Je ziet veel smoothiebowls voorbij komen, maar de meeste zijn dan gemaakt van alleen maar fruit. Ook heerlijk, maar er gaat vaak ongemerkt heel veel fruit in. Fruit bevat veel fructose en een te veel aan fructose jaagt meteen je bloedsuikerspiegel omhoog. Groenten daarentegen bevatten veel vezels, die juist een positief effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Bovendien ben ik er ook groot voorstander van om zo veel mogelijk groenten toe te voegen aan je maaltijd. En waarom dan niet meteen aan je ontbijt? Dan heb je je dosis vitamines, mineralen en vezels maar meteen binnen!

Gezond ontbijtje voor kids

Deze smoothiebowl is ontstaan toen ik wat left-overs van de avond ervoor bij elkaar had gegooid in de keukenmachine. Het is heerlijk zoet en daardoor ook heel geschikt als een ontbijtje voor kinderen. Ze hebben niet eens door dat ze groenten eten! (Yes, geen gezeur aan tafel) . Extra tip: laat ze vooral ook meehelpen bij het bereiden van de smoothiebowl, of laat ze hun eigen smoothiebowl versieren. Dat vinden ze fantastisch! Wedden dat ze hun bordje leeg eten?

 

Wat heb je nodig voor de smoothiebowl van groenten?

 • Kleine zoete aardappel (kort voorgekookt)
 • ¼ bloemkool (roosjes)
 • 1 grote rode biet (voorgekookt, verkrijgbaar in de supermarkt)
 • 1 grote rode appel (gewassen, zonder klokhuis)
 • 1 tl kaneel
 • Optioneel: 1 tl carobe ( soort cacao)
 • Toppings: kokosrasp, blauwe bessen, chiazaad, pompoenpitten, lijnzaad, zelfgemaakte granola.

 

Hoe maak ik de groenten smoothiebowl?

 1. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine stukjes. Kook beetgaar. (Of als je de avond ervoor nog left-overs hebt van zoete aardappel, kun je die gebruiken.)
 2. Doe de zoete aardappel met de rauwe(gewassen) bloemkoolroosjes, de rode biet en de appel in de keukenmachine/blender.
 3. Doe de kaneel (en optioneel de carobe) erbij en een scheutje kookvocht of water. Niet te veel, het moet nét niet drinkbaar zijn.
 4. Pureer tot een gladde massa.
 5. Doe het mengsel in een mooi glas of kom en garneer naar hartenlust met jouw favoriete topping, zoals wat ongebrande noten, zaden, kokosrasp, lijnzaad of blauwe bessen of zelfgemaakte granola.

 

Enjoy! Laat je me weten wat je er van vindt?  Vind ik leuk 🙂